Читај ми!

Имагинарна едиција

Виктор Сегален: Гогену у част

У седмичном циклусу Имагинарна едиција, до четвртка, 25. фебуара, можете слушати есеј Виктора Сегалена „Гогену у част”, у преводу Александре Манчић.

Виктор Сегален је одиграо једну од кључних улога у грађењу Гогенове посмртне славе. Гоген је умро на острву Хива Оа у Маркиском архипелагу почетком маја 1903, а у августу је у Папетеу, на Тахитију, организована аукцијска продаја његове заоставштине. Сегален, који се тада затекао на Тахитију као члан посаде на француском броду Диранс, купио је том приликом (потрошивши готово целу своју плату бродског лекара!) седам од десет понуђених слика, као и велики број графика, фотографија, цртежа, књига и бележница које је потом пренео у Француску. Много деценија касније, те слике откупио је Лувр. Поред тога, Сегален је имао прилике да види сандук са Гогеновим рукописима и писмима, из којих је у свој Дневник са острва преписaо низ значајних одломака. 

Текст „Гогену у част” Сегален је написао 1916, као увод за књигу Гогенових писама сликару Жоржу Данијелу Монфриду, свом пријатељу, али умро је пре него што је та књига објављена.

Текст чита: Чордана Гачић
Уредник: Предраг Шарчевић



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара