Читај ми!

Научни скупови

Чему естетика? – говоре Станислав Шегрт и Бојан Грујић

У емисији Научни скупови можете слушати излагања са друге конференције Омладинске секције Естетичког друштва Србије под називом „Чему естетика?”, која је одржана 17. октобра у Новом Саду. На почетку емисије пратићете излагање Станислава Шегрта „Платон и мимезис: проблем улоге мимезиса”, а потом излагње Бојана Грујића „Медијализација естетике – трансестетско као банализација уметности”

Станислав Шегрт преиспитује Платонов појам mimesis-а, првенствено у његовом дијалогу Држава, позивајући се на дела Жила Делеза Шта је то филозофија? и Логика Смисла. Кроз онтолошку нит водиљу коју Платон успоставља, на делу је читање кроз које аутор излагња покушава да осветли прикривена значења у наизглед  супротстављеним појмовима уметника и филозофа, mythos-a и logos-a, tehne-a и i logos-a. Налик палимпсесту, оваквим читањем стара или, радије, прикривена значења испостављају се као ново тумачење Платона и његовог учења о mimesis-u.

*    *    *

Бојан Грујић објашњава на који начин естетизација свакодневне реалности повратно утиче на однос естетике према њеним предметним подручјима: чулном искуству, лепоти и уметности. С тим у вези, аутор се ослања на Бодријаров став да је уметност изгубила жељу за илузијом, у корист уздизања свих ствари у једну естетску баналност. Естетика постаје трансестетска, а уметност прозирна у општој медијализацији света. Радикалнију рефлексију даје Пол Вирилио, који говори о естетици нестајања као естетици савремених медија која потискује све раније начине манифестовања стварности. Сходно томе, основна теза је да естетика мора константно преиспитивати и мењати свој смисао и улогу, уколико жели да одговори на савремене захтеве хипер-брзог развоја уметности, али и чулности као такве.

Следећег петка, 26. фебруара, наставићемо емитовање звучних записа са овог научног скупа.

Уредница циклуса Тања Мијовић.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво