Читај ми!

Музика вива – 28. Међународна трибина композитора

Представљамо дела Луке Чубрила, Милана Алексића, Иване Огњановић, Димитрија Папагеоргијуа, Драгане Јовановић и Светлане Савић изведена на концерту одржаном 6. октобра 2019. године у Великој сали Студентског културног центра у Београду.

Дело Инегал – трансформације за виолончело соло Луке Чубрила је инспирисано термином "инегал" који се користио у пракси француског барока, као означитељ за асиметрију у различитим слојевима музичке фактуре и облика. Како то Чубрило каже „Стваралачки приступ у тумачењу принципа инегалитета као и у примени барокне орнаментике отворили су ми могућност за трансформацију различитих музичких узорака у сопствени музички свет. У таквом контексту могуће је да фрагмент Купренове музике за виолу да гамба буде у дијалогу са обрисима мистичне Месијанове мелодике, као и да барокне ритмичке фигуре функционишу унутар мешовитог ритма”.

Композиција Зид Милана Алексића, који ради на Академији уметности у Новом Саду, а усавршавао се у Београду, Њујорку, Бечу и Берлину, је део циклуса од четрнаест песама које се базирају на стиховима Васка Попе, којима аутор даје више музичких верзија.

Остварење 318 километара Иване Огњановић је инспирисана композицијом Eight Hundred Streets by Feet шведског џез пијанисте Есбјорна Свенсона, а писана је у форми француске увертире, на принципу слободних варијација.

Дело Чак и небо понекад вришти II у верзији за хармонику грчког композитора Димитрија Папагеоргијуа, који ради на Аристотеловом универзитету у Солуну, компоновано је 2018. по наруџбини Делоске академије за нову музику са Миконоса, уз подршку Фондације Ернст фон Сименс.

Композиција Романс, Валс и КолцеТранс Драгане Јовановић као полазну тачку узима заводиљивост, комуникативност, виртуозитет и страст сваког од инструменталиста који су поручили дело – Катарине Радовановић и Александра Александровића. Но, ове карактеристике су остале уписане у саму композицију и када је изводе други аутори.

Остварење Годзила Светлане Савић за мецосопран и хармонику, базира се на стиховима истоимене песме из збирке Sugarfree Јелене Маринков. Светлана Савић, иначе у низу композиција, користи радове ове наше награђиване песникиње за коју је веже дубинско препознавање и сличан уметнички сензибилитет.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара