Џез

Снимак концерта дуа француских музичара Луја Склависа и Бенжамена Мусеа, одржаног 14. августа прошле године на Inntöne џез фестивалу у месту Дирсбах на северу Аустрије.

Француски кларинетиста Луј Склавис активан је већ четири деценије и легенда је тамошње џез сцене. Био је ангажован и као члан поставa Анрија Тексијеа, али је превасходно познат по својим разноврсним ауторским пројектима на размеђи савременог џеза, авангарде, и камерне компоноване музике. Од двехиљадитих снима за ECM Records, али своју естетику тек донекле прилагођава продукцијским светоназорима Манфреда Ајхера и држи се властитог ауторског пута. За његове пројекте је карактеристично да често мења поставе и сараднике, задржавајући свежину кроз свирање са музичарима различитих сензибилитета и прилагођавајући аранжмане одабиру инструмената.

Са пијанистом Бенжаменом Мусеом сарађује последњих неколико година, али до сада нису снимали албуме у сведеном дуо формату. У пандемијској години, џез фестивали који су успели да одрже издања уживо преферирали су мале формације, па су тако Склавис и Мусе на Интене џез фестивалу добили прилику за наступ мимо трија или квартета. Премда се ради о већ познатим Склависовим композицијама, овде су аранжмани фокусирани на импровизацију и динамичну интеракцију двојице блиских музичара, који на прави начин истичу све што је битно и атрактивно у концертном наступу џез дуа.

Аутор Никола Марковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи