Светске музичке позорнице

Репродуковаћемо ексклузиван архивски снимак концерта који смо добили посредством међународне размене у оквиру Еурорадија, који је одржан 8. новембра 2019. године у дворани Консертхебау у Амстердаму. Том приликом наступио је матични ансамбл ове важне куће – Краљевски Консертхебау оркестар и диригент Паво Јерви, а солиста на концерту био је прослављени кинески пијаниста Ланг Ланг који је свирао Други клавирски концерт Лудвига ван Бетовен. На програму, осим остварења славног бечког класичара, изведене су и Четврта симфонија Јоханеса Брамса, последње симфонијско остварење из композиторовог опуса, као и увертира за трочину оперу „Танхојзер” Рихарда Вагнера, из 1845. године.

Рођен је 14. јуна 1982. у Шењангу, Ланг Ланг је имао само две године када је на телевизији гледао цртане филме Том и Џери и био фасциниран начином на који је Том у једној епизоди изводио композиције Франца Листа - на пример, када би остале само његове шаке на клавијатури. Већ у трећој години почео је да свира клавир, да би у деветој уписао студије на Конзерваторијуму у родном граду, а потом их наставио 1997. године у класи Гарија Графмана на Конзерваторијуму у Филаделфији. Пробој на светској сцени Ланг Ланг је имао 1999. године када је са Чикашким симфонијским оркестром изводио Први клавирски концерт Петра Чајковског. Од тада редовно наступа са диригентима попут Данијела Баренбојма, Густава Дудамела и Сајмона Ретла. Године 2008. свирао је на отварању Олимпијских игара у Пекингу, а 2011. је наступао на меморијалном концерту одржаном поводом 200. годишњице од рођења Франца Листа.

Ланг Ланг је веома присутан и као интерпретатор у саставима који излазе из оквира класичне музике. Музицирао је са америчким џез пијанистом Хербијем Хенкоком и певачем Хулијом Иглесијасом, а 2014. године свирао је са бендом Металика на додели Греми награда. Ексклузивни је уметник продукцијске куће Дојче грамофон.

Уредница Ирина Максимовић Шашић



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара