Читај ми!

Грамофонија – Концерти за хорну и оркестар Јозефа Хајдна

Изводe Ференц Тарјани и чланови камерног оркестра „Франц Лист” под управом Шандора Фриђеша. Плочу је 1978. године објавила продукцијска кућа Хунгаротон.

Тарјани се већ средином шездесетих афирмисао као солиста, што је резултирало снимцима на компилацијама са значајних такмичења и убрзо, првим солистичким албумом са музиком Моцарта, Бетовена и Шумана, објављеним 1968. године. Након ове плоче започиње и дискографски успон овог хорнисте, а следеће издање у његовом опусу биће управо снимци које вечерас емитујемо, који су забележени и први пут објављени 1970. године. Популарност ове плоче је довела убрзо до нових издања, а значајно је истаћи да је овај солиста био један од ретких чији су снимци дела за хорну били објављивани више пута. То је случај и са винилом који вечерас емитујемо, а који је осам година након оригиналног издања поново објављен у јеку интересовања за интерпретације композиција за хорну мајстора 18. и 19. века, које је Тарјани претежно имао у свом репертоару.

Оба Тарјанијева издања са Хајдновима концертима имају атрактивне омоте за чији изглед је заслужан дизајнер Ђерђ Коложвари, који је у више наврата сарађивао са мађарским државним издавачем. Хунгаротон је Тарјанијеве снимке са ове плоче крајем осамдесетих објавио на дигиталном носачу, заједно са његовим тумачењима Моцартових дела, док су они данас доступни и на популарном интернет сервису Ај-тјунс.

Аутор емисије Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво