Читај ми!

Век хармонике – Ханџи Ванг: албум „На Андерсеновој стази”

Представићемо албум „На Андерсеновој стази” кинеске хармоникашице Ханџи Ванг, који је у августу 2018. године објавила дискографска кућа Наксос. На овом издању објављене су комозиције данских аутора: Мартина Лохсеа, Јеспера Коха, Бента Лоренцена и Свенда Оквиста.

Јединственим програмом са албума На Андерсеновој стази Вангова нас води у бајковити свет хармонике кроз дела данских аутора који истражују сјај и таму познатих бајки Ханса Кристијана Андерсена – чије је стваралаштво одавно постало национална институција у овој нордијској земљи. Већина композиција на овом албуму евоцира Андерсенове апстрактне термине, уместо приказивања неких конкретних наратива.

Албум отварају три остварења Мартина Лохсеа: Менует из 2014. године, у којем истражује деликатне боје инструмента, потом Пасажирања – триптих који је аутор написао 2012. за Бјаркеа Моунсена и Девојчица са шибицама из 2015. које је посвећено Ханџи Ванг, и премијерно забележено на овом албуму. Године 2019. композиција Девојчица са шибицама номинована је за престижну награду П2, коју додељује Други програм Данског радија. Ханџи Ванг истиче да је посебно везана за овај комад и његов меланхолични призвук, с обзиром на то да је подсећа на њене прве осамљене дане у иностранству.

Следе остварења: Џабервок Јеспера Коха из 1995. године, потом Сузе Бента Лоренцена из 1992. и Сага ноћи Свенда Оквиста из 1992. која је још једно дело у низу посвећених чувеном Геиру Драугсволу. Ова ритмички захтевна фуга је једина композиција која није директно везана за неку Андерсенову бајку, већ је посвећена сагама уопште, као усменој норвешкој традицији чије корене треба тражити у 12. веку у ери Викинга.

У критикама овог албума аутори често наводе да хармоника у рукама младе кинеске уметнице Ханџи Ванг звучи као дувачки инструмент, а да су њени оштри тонови застрашујући, готово без звука меха. Оно што овај компакт-диск чини посебним, осим необичног и несвакидашњег „бајковитог" репертоара, јесте звук инструмента Ханџи Ванг, као и атмосфера коју ова уметница постиже. Сценски наступи кинеске хармоникашице, због технички беспрекорних извођења и звучних квалитета, вишеструко су награђивани уз позитивне критике у којима се истиче њен задивљујући таленат. Дипломирала је на Универзитету у Пекингу, а мастер диплому стекла је у Копенхагену у класи еминентног педагога Геира Драугсвола. Године 2017. освојила је награду Young Concert Artist у Њујорку, као први хармоникаш који је из категорије младих концертних уметника. Ова награда омогућила јој је да исте године дебитује у Карнеги холу, али и да отвори јубиларну четрдесету доделу награда Young Concert Artist у Кенеди центру.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара