Имагинарна едиција

Колм Тојбин: Томас Ман – Излаз који су тражили биографи

У емисији Имагинарна едиција 7. и 8. јануара можете слушати текст Колма Тојбина „Томас Ман – Излаз који су тражили биографи”.

Колм Тојбин (Colm Tóibín) је рођен у Ирској, 1955. године. Аутор је седам романа, од којих је Бруклин (Brooklyn, 2009) добио награду Costa за роман године, роман Господар (The Master, 2004) био је у најужем избору за Букерову награду, а међу најзначајнијим признањима одвог аутора су и LA Times награда за књижевност, као и IMPAC награда. Објавио је књиге есеја: Лоша крв (Bad Blood, 1994), Посвета Барселони (Homage to Barcelona, 1990), Знак крста (The Sign of the Cross, 1994) и Љубав у мрачно доба (Love in a Dark Time, 2001). Аутор је две збирке кратких прича Мајке и синови (Mothers and Sons, 2006), којој је додељена прва Edge Hill награда, као и Празна породица (The Empty Family, 2010), која је 2011. године била у најужем избору за „Френк О’Конор” интернационалну награду за кратку причу. Дела су му преведена на седамнаест језика. 

У књизи есеја Љубав у мрачно доба, Колм Тојбин се бави животима и делима неких од највећих и најутицајнијих уметника деветнаестог и двадесетог века. Теме ових есеја су турбулентни животи различитих фигура уметника, од Оскара Вајлда, рођеног 1850. године, до Педра Алмодовара, рођеног готово један век касније. Аутор покушава да проникне у то како је свет који се мења утицао на животе људи који су крили своју хомосексуалност, мапирајући законе жудње који су мењали све у њиховим приватним животима, али и поетици њиховог стваралаштва.

Текст је преузет из ауторове књиге Љубав у мрачно доба. Геј животи од Вајлда до Алмодовара, коју је објавио издавач London Review of Books 2001. године. 

Превела с енглеског Ивана Максић
Читала Гордана Гачић.
Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи