Ексклузиван архивски снимак фестивала у Вербијеу 2011

Слушаћете снимак концерта одржаног 25. јула 2011. године у Комбен дворани када је Фестивалским оркестром из Вербијеа дириговао Данијел Хардинг, а као солисти музицирали прослављени виолинисти Џошуа Бел и Рено Каписон. У првом делу концерта била су дела Анрија Вјетана, Макса Бруха, Мориса Равела и Ежена Исаја, а у другом – Шеста симфонија у Еф дуру, опус 68 Лудвига ван Бетовена, названа Пасторална. Снимак смо добили посредством међународне размене Еурорадија.

Џошуа Бел је данас један од најцењенијих виолинских виртуоза који је пажњу међународне јавности привукао још као четрнаестогодишњак, када је 1981. године наступио са Филаделфијским оркестром и диригентом Рикардом Мутијем, а у годинама које су следиле бележио је велике успехе да би га убрзо медији прогласили за супер звезду класичне музике. У богатој, вишедеценијској каријери, овај амерички виолиниста богате дискографије, освојио је и бројне награде и признања, од којих се посебно издваја признање Живе легенде, које му је доделила држава Индијана у којој је рођен 1967. године.

Након освојене Прве награде за камерну музику 1992. године и Прве награде за виолину на Конзерваторијуму у Паризу, на којем је похађао студије у класама професора Жерара Пулеа и Веда Рејнолдса, Рено Каписон 1994. године осваја Награду Академије уметности у Берлину, где наставља даље усавршавање. У периоду од 1997. до 2000. године, по позиву Клаудија Абада, био је солиста Омладинског оркестра Густав Малер. Поред тога, наступао је као солиста и са бројним светским оркестрима попут Симфонијског оркестра Монтреала, Немачке камерне филхармоније, Камерног оркестра Лозане и Цириха, Краљевског Консертхебау оркестра из Амстердама и Варшавских симфоничара. Плодну сарадњу остварио је са диригентима међу којима се издвајају Шарл Дитуа, Ханс Граф, Емануел Кривин и други. Критичари као изузетне бележе његове реситале у Атини, Бирмингему, Паризу, бечком Музикферајну, Келнској филхармонији, дворани Концертхебау у Амстердаму, Палати лепих уметности у Бриселу и Карнеги холу у Њујорку.

Рено Каписон често наступа као камерни музичар са својим братом Готјеом Каписоном, али и са другим уметницима међу којима се издвајају Френк Брејли, Елена Башкирова, Елен Гримо, Јефим Бронфман, Стивен Ковачевић и ансамбл Кремерата Балтика.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се