Музика света – Лајко Феликс и Волоши

Прву емисију у новој години испуниће нумере са албума Лајка Феликса и пољског гудачког квинтета Волоши

Први заједнички наступ ових музичара био је на фестивалу „Будапест Ритмо" 2017. године, када је било јасно да постоји сјајан потенцијал за будућу сарадњу. Следеће године, током турнеје, снимили су албум који је 2019. објавила мађарска дискографска кућа Фоно.

Музику Лајка Феликса је тешко стилски одредити. Овај уметник импровизује на основама фолк, класичне, рок, блуз и џез музике, те његова музика спаја панонску меланхолију, рок енергију, фолклорне мотиве мађарског и српског наслеђа. И сам каже да не прави разлику између поменутих музичких стилова. „Моја музика је суштински заснована, односно ослоњена на сензибилности и разноврсности мог инструмента. Ја не свирам такозвани нови музички стил. Имам и следим свој пут у импровизацији и компоновању" - објашњава Лајко Феликс.

Опробао се и на пољу примењене музике стварајући дела за позориште и филм, а до сада је објавио седамнаест албума. Овај виолиниста, цимбалиста и композитор, кога често називају и „војвођанским Паганинијем", истражује и различите могућности израза, од солистичких наступа и музицирања у проширеној постави до наступа са симфонијским оркестром. На овом албуму, Феликсова „ватрена и распевана виолина" укрстила се са изузетним музичарима из Пољске.

Састав Волоши 2010. године основали су уметници класичног музичког образовања, пореклом са Бескида, планинског венца у Карпатима. Састав је исте године побрао бројна признања и награде, а већ следеће освојили су Гран При „Светозар Страчина" за најбоље остварење у категорији world music, међународног бијеналног такмичења за снимке народне музике у продукцији Европске радиодифузне уније. Критичари су јединствени у оцени да су Волоши успели да створе јединствен и оригиналан музички израз, који је, иако израстао из карпатских корена, вешто надограђен џез импровизацијама. За њих је Мери Ен Кенеди, шкотска кантауторка и ауторка на трећем програму Би-Би-Сија рекла: „Волоши су револуционарни - њихова моћна извођачка енергија руши музичке и географске границе како би створила једну неодољиву мешавину. Покушајте да их не волите".

Када се споје овакве снажне енергије, музички сензибилитети, виртуозност и композиционе идеје какве поседују Феликс и Волоши уз, додуше, доминантан Феликсов аутрски печат, резултат је албум који је овенчан бројним наградама, а магазин Сонглајнс прогласио га је једним од педесет најбољих снимака у последњих пет година.

Уредница емисије Марија Вуковић



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара