Читај ми!

Имагинарна едиција

Барбара Штолберг-Рилингер: Столеће глади

У емисији Имагинарна едиција, од понедељка, 28. до среде, 30. децембра, можете слушати текст немачке историчарке Барбаре Штолберг-Рилингер „Столеће глади. Тенденције и теорије привредног развоја”.

Ауторка у тексту истиче да ако се о 18. веку прича као о „столећу глади" то не значи да су људи у том периоду нарочито гладовали. Међутим, стална несигурност око исхране још увек је била - или много више управо тада - појава која је владала свакодневицом и менталитетом већине људи и то упркос томе што су многи савременици по први пут у историји сматрали да је велике пошасти човечанства - глад, епидемије, рат и фанатизам - у основи могуће држати под контролом. Као и у претходним столећима, са одређеном правилношћу наступале су тешке кризе узроковане глађу. Већина људи и даље је живела од пољопривреде. Количина хране коју су имали на располагању још увек је била строго ограничена. Наиме, ни људска радна снага, као ни приноси од земљорадње и сточарства нису се могли произвољно повећати. Климатска колебања и лоше жетве током многих година, најчешће праћене епидемијама, доводиле су због тога увек изнова до оскудице у снабдевању, пише Барбара Штолберг-Рилингер.

Барбара Штолберг-Рилингер (1955) је немачка историчарка и редовна професорка Историје раног новог века на Универзитету у Минстеру. Ауторка је бројних радова посвећених политичкој, друштвеној и културној историји Средње Европе у Раном новом веку. Текст који ћемо емитовати на Трећем програму преузет је из њене књиге Просветитељство. Европа у 18. веку коју је 2011. године објавила издавачка кућа „Филип Реклам" из Штутгарта.

Превод: Михаел Антоловић
Чита: Александар Божовић
Уредница Оливера Нушић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара