Грамофонија – Керубини: Реквијем у де-молу

Репродукујемо Реквијем у де-молу Луиђија Керубинија у извођењу чланова Филхармонија оркестра и хора Амброзијански певачи под управом Рикарда Мутија. Снимак је начињен 1975. године, а емитоваћемо га са плоче продукцијске куће His Master's Voice.

Снимање ове плоче организовано је у дворани Кингсвеј хол у Лондону која је у то време била једно од централних места за извођење и снимање уметничке музике у Великој Британији. Руководилац снимања је био чувени техничар студија Еби Роуд – Невил Бојлинг – чији се рад налазио на плочама His Master's Voice још од почетка шездесетих година. Бојлинг је са Мутијем у овом периоду блиско сарађивао, о чему сведоче и издања са музиком Чајковског и Дворжака из средине седамдесетих која су такође постигла запажен успех. Снимак Керубинијевог Реквијема је брзо постао веома популаран и добио је чувено признање гран при за диск, а занимљиво је да је поред стерео верзије објављено и квадрофоно издање овог снимка за шпанско тржиште.

Реиздања овог снимка су, чини се, имала већег успеха него оригиналне плоче. Један од разлога се може увидети и на амабалажи. Омот каснијих верзија базиран је на фотографији чувене слике „Два анђела придржавају мртвог Христа” италијанског ренесансног сликара Ђованија Белинија из 1460. године, док је оригинално издање имало другачији, мање упечатљив омот, такође заснован на репродукцији фотографије, али уоквирене рекламним слоганом компаније. Програмски коментар је написао немачки музиколог Михаел Штагеман.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара