Читај ми!

Музика света

Фестивaл Curious Classics – Ји Ђи-Јонг

У петој емисији циклуса посвећеног фестивалу Curious Classics који је одржан од 20. фебруара до 9. марта у Стокхолму, чућете наступ Ји Ђи-Јонг – јужнокорејске уметнице на гајагуму, инструменту сличном котоу. Снимак је забележен у Гриневалд сали Концертне дворане у Стокхолму, 1. марта ове године.

Традиционална музика у Кореји, и народна и дворска, носи назив „гугак”. Дворска музика, настала како из аутохтоне корејске традиције, тако и под утицајем кинеске дворске музике и обухвата неколико жанрова; ак је традиција увезена из Кине, данг-ак представља фузију кинеске и корејске дворске музике, док хјанг-аке – чисто корејска музика. Много веће богатство, и у жанровском смислу, али и према обредима у којима се ова музика користила, може се пронаћи у класификацији традиционалне народне музике Кореје. Тако се разликују жанрови као што је пансори, у којем вокалног солисту који излаже изразито наративни садржај прати инструменталиста на бубњу, потом санјо, искључиво инструментална музика са богатим ритмовима, као и јеонг-ак, вокално-инструментална традиција коју су неговали образованији слојеви у друштву. Међу жанровима такође постоје нонгак са плесно-певачким нумерама праћеним удараљкама, који се везује за сеоску традицију, затим шинави – музика која се користила приликом шаманских ритуала, те салпури, плес који су шамани користили за терање злих духова.

На концерту у Стокхолму Ји Ђи-Јонг извела је нумере које припадају жанровима народне традиционалне музике, тачније пансори, шинави и санјо. Она слови за једну од водећих уметница на корејском гајагуму – дванаестожичној цитри, инструменту веома сличном јапанском котоу. Због своје посвећености тумачењу и интерпретацији музичке баштине, проглашена је Националним културним благом ове земље.

На овом концерту са њом је наступио и перкусиониста Ким Те-Јонг, који је свирао чангу – корејски инструмент са две мембране. Прва нумера, коју вечерас слушамо, траје чак педесет минута, а прожимају је различита расположења, контемплативни одсеци и бриљантни, виртуозни пасажи. Припада жанру санјо, и то стилу Со Гонг Чул који је име добио по великом мајстору овог жанра који је живео током XX века.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи