Бетовенова колекција Еурорадија

Снимак реситала који је канадски пијаниста Луј Лорти одржао пре две недеље, тачније 16. октобра у дворани Буржи у Монтералу. Том приликом извео је три сонате из Бетовеновог опуса које је композитор конципирао у Ес дуру: Сонату број 4 опус 7, Сонату број 13 у опус 27 број 1 „Quasi una fantasia” и Сонату број 26 опус 81а „Les Adieux”. У току 2020. године Лорти ће иначе, одсвирати комплетне сонате Лудвига ван Бетовена у девет засебних концертних вечери како би обележио јубилеј бечког композитора.

Луј Лорти је познат по интегралним извођењима и снимцима комплетних опуса композитора из различитих стилских епоха, од Лудвига ван Бетовена, Фредерика Шопена до Мориса Равела и Франца Листа. Лортију, дакле, ово није први пут да изводи подухват ове врсте.

Бетовен заузима посебно место у репертоару овог канадског уметника још од студентских дана, будући да је у Бечу студирао код Дитера Вебера, специјалисте за Бетовенову клавирску литературу. У ранијим извођењима, на почетку каријере, Лорти је често истицао, вирилни аспект музике Лудвига ван Бетовена, а сада се више окренуо поетичној, романтичарској страни Бетовеновог стваралаштва. Критичари у интерпретацијама Луја Лортија истичу пре свега његов препознатљиви и индивидуални стил који карактерише прецизност тумачења, емотивна уздржаност и вешто нијансирање тонских боја, тематских материјала и динамичких контраста, остајући притом доследан захтевима партитуре и стилској епохи аутора.

Емисију су уредиле Ксенија Стевановић и Јелена Дамјановић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се