Читај ми!

Музика за филм – Радови Матија Бијеа

Представљамо остварења за филмове „Туве” и „Фантомска кочија”


Мати Бије је аутор преко тридесет различитих остварења из области примењене музике за која је већ добио бројне престижне награде стручне јавности. Једна од њих је награда „Златни скарабеј", што је највише признање Шведског филмског института за музику за филм Фаро коју смо већ емитовали на нашим таласима.

Биографски филм Туве редитељке Заиде Бергрот из 2020. године посвећен је финској ауторки и визуелној уметници Туве Јансон, најпревођенијој и најчитанијој уметници Финске на међународном нивоу. Кроз биографски наратив, филм, према речима редитељке, говори о потрази за идентитетом, љубави и освајањем личне и уметничке слободе. Као аутор великог искуства на пољу импровизације и рада са немим филмом, Бије користи потенцијал инструмената да направи богати звучни свет, проткан тематски пријемчивим мелодијама. Поред клавира, звучни свет овог саундтрека додатно боје металофон и слој електронике који даје упориште самој партитури.

Саундтреком за неми филм Фантомска кочија Виктора Сјестрема из 1921. године, Бије је показао на који је начин музика комплементарна наративу без дијалога, указујући на магичну везу музике и слике која је, према његовом мишљењу, сама суштина филмска музике.

Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво