Читај ми!

Ексклузиван архивски снимак са Фестивала у Вербијеу 2017

Дела Александра Глазунова (прелудијум из свите Из средњег века, опус 79) и Петра Чајковског (Виолински концерт у Де дуру, опус 35 и Четврта симфонија у еф молу, опус 36). Фестивалским оркестром из Вербијеа диригује Михаил Плетњов. Солисткиња је виолинисткиња Жанин Јансен. Снимак је са концерта одржаног 6. августа у Комбен дворани.

Чајковски је Виолински концерт компоновао 1878, током боравка на Женевском језеру, где је дошао да се опорави од депресије изазване исхитреним и непотребним браком са Антоњином Миљуковом, којим је композитор покушао да докаже своју очигледно непостојећу хетеросексуалност. У том периоду писао је и Клавирску сонату у Ге дуру, али му је рад на овом делу ишао тешко. Друштво на језеру правио му је виолиниста Јосиф Котек, који је у том периоду похађао студије у Берлину у класи Јозефа Јоахима. У моментима опуштања, заједно су свирали дела за виолину и клавир, међу којима и транскрипцију Лалоове Шпанске симфоније. Како историјски извори наводе, управо то дело је инспирисало Чајковског да компонује Виолински концерт. Композитор је писао својој покровитељки Надежди фон Мек да „Шпанска симфонија обилује свежином, лакоћом, пикантним ритмовима, лепим и одлично усаглашеним мелодијама. Попут Делиба и Бизеа (истиче Чајковски), Лало не тежи дубини, пажљиво избегава рутину, тражи нове форме и мисли на лепоту музике". Пошто није био виолиниста, Чајковски је за солистичку деоницу савете добијао од Котека. Иначе, као једно од најзахтевнијих дела за виолину, овај концерт садржи све што је изазов за интерпретатора: обиље пасажа, распеване мелодије и ритмички веома захтевне сегменте. Виолински концерт је премијерно изведен 4. децембра 1881. године у Бечу, када је оркестром дириговао Ханс Рихтер, а солистичку деоницу свирао Адолф Бродски, коме је композитор и посветио дело.

Као солисткињу слушаћемо Жанин Јансен, холанску виолинисткињу, која поседује неколико данас ретких особина код виртуоза на виолини: мекани тон који ствара на врхунском инструменту - Страдивари из 1707. године - као и финоћу и лакоћу музицирања. Добитница је бројних признања и награда од којих се издвајају Музичка награда Холандије 2003, признање Уметник нове генерације радија Би-Би-Си 3 у периоду од 2002. до 2004, док јој је 2009. године уручена награда Краљевског филхармонијског друштва за најбољег инструменталисту у Енглеској. Данас Жанин Јансен наступа са познатим светским оркестрима попут Краљевског Консертхебау оркестра, Берлинских филхармоничара и Њујоршке филхармоније, као и диригентима међу којима се посебно издвајају Валериј Гергиев, Зубин Мехта, Лорин Мазел, Густаво Дудамел и Марис Јансонс.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара