Читај ми!

Грамофонија – Хектор Берлиоз: Фантастична симфонија

Репродукујемо снимак у извођењу чланова Берлинске филхармоније под управом Рудолфа Кемпеа начињен 1959. године, а емитоваћемо га са плоче продукцијске куће Пате-Маркони.

Иако је критика о Кемпеовом раном запису Берлиозовог чувеног остварења имала подељена мишљења, он се ипак може сматрати једним од најчувенијих и најчешће објављиваних снимака ове композиције. У време настанка плоче коју емитујемо, Кемпе је већ био чувен по својим успешним издањима са оркестарском музиком, а нарочито је био запажен његов албум са Немачким реквијемом Јоханеса Брамса из 1955. године, који је имао бројна реиздања. С обзиром на то, и сниматељски тим је био сачињен од искусних техничара као што су Виктор Олоф, диригент и продуцент који је каријеру започео још тридесетих година у време шелак плоча, и оргуљаш и супервизор снимања Кристфрид Бикенбах, чије се име појављује на више десетина албума са класичном музиком из тог периода. Снимак је током шездесетих и седамдесетих година доживео бројна реиздања у Великој Британији, Холандији, Француској и Шпанији, а од краја осамдесетих је постао заступљен у каталозима издавача који су се бавили дигиталним рестаурацијама раних снимака, те се данас може наћи у понуди компанија попут EMI и Тестамент.

Графичко решење омота ове плоче је засновано на детаљу са слике Петера Паула Рубенса под називом „Пад проклетих" са почетка 17. века. Међутим, остале верзије албума садрже друге репродукције слика чији аутори нису наведени на омотима, док се текстови на полеђини разликују за свако реиздање, а писали су их чувени критичари попут Урлиха Шрајбера за немачку, Марсела Марнаа за француску или Си Би Риза за британску верзију плоче.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво