Читај ми!

Уметност интерпретације

Представљамо младог фаготисту Теа Плата

Рођен у Кобленцу 1994. године, Плат је завршио студије на Високој школи за музику у Минхену. Године 2018, освојио је престижно национално Немачко музичко такмичење и постао штићеник Фонда за младе таленте у области класичне музике. Поред ових признања, био је лауреат такмичења Гастајг у Минхену 2014, Еолус такмичења за дуваче две године раније, као и оних које носе имена значајних аутора дела за фагот – Круселовог конкурса у Финској и Хумеловог такмичења у Вирцбургу.

Као добитник бројних стипендија, усавршавао се учећи са Клаусом Тунеманом и Серђом Ацолинијем, а био је позван и да учествује у пројекту Ларса Фогта, посвећеног приближавању класичне музике најмлађој генерацији.

Прошле године, Тео Плат је именован за првог фаготисту Симфонијског оркестра Радио Франкфурта, а као солиста, наступао је са значајним немачким ансамблима као што су Минхенски камерни оркестар, Филхармонија савезне државе Рајна-Палатинат, Бетовенов оркестар из Бона, Филхармонија из Дортмунда и други. Овај млади уметник имао је и реситале у престижним дворанама као што су Елбска филхармонија у Хамбургу, Тонхале у Диселдорфу, или Принцрегентеатар у Минхену, а добијао је и позиве најзначајнијих фестивала у Немачкој, попут оног у Шлезвиг-Холштајну или Мекленбург-Горња Померанија, на којима је, између осталих, сарађивао са уметницима као што су Ларс Фогт, Кристијан Тецлаф и Вилде Франг.

У вечерашњој емисији слушаћете интерпретације Теа Плата забележене на његовом првом, недавно објављеном албуму, који је реализовао са Филхармонијом Немачког радија под управом Лија Мекфала.

Уредница емисије Ивана Неимаревић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи