Фестивал у Салцбургу 2020

Дела Арва Перта (Кантус у спомен на Бенџамина Бритна), Волфганга Амадеуса Моцарта (Концерт за кларинет и оркестар у А дуру, Кехлова ознака 622) и Рихарда Штрауса (Метаморфозе). Ансамблом Камарата Салцбург диригује Манфред Хонек, а као солиста наступа кларинетиста Данијел Отензамер. Снимак је са концерта одржаног 30. августа у дворани названој Кућа за Моцарта.

Ово је један од три концерта којима је завршен овогодишњи, нешто измењен Фестивал у Салцбургу, једна од ретких летњих музичких манифестација које су, у сведеном облику и уз поштовање епидемиолошких мера, одржане упркос пандемији. Иначе, овогодишњи Фестивал у Салцбургу обележио је стогодишњицу постојања. Подсетимо да је фестивал основан 1920. године са циљем да се оснажи уметничко стваралаштво у тешким годинама које су уследиле после Првог светског рата. Његови оснивачи били су уметници – Хуго фон Хофманстал, Рихард Штраус, Алфред Ролер, Франц Шалк и Макс Рајнхард, а у основном фокусу фестивала биле су оперска и позоришна уметност, док је временом програм проширен и на извођење солистичких, камерних и оркестарских дела класичне музике.

Вечерас слушамо снимак који је забележен у дворани названој Кућа за Моцарта. Још од оснивања, организатори салцбуршког фестивала имали су план да направе дворану која би задовољавала потребе извођења Моцартових сценских дела, са изузетном акустиком и најбољим погледом публике на сцену; да аудиторијум буде "интиман", али и са довољно простора за сваког посетиоца. Кућа за Моцарта отворена је приликом обележавања 250. годишњице композиторовог рођења 2006. године, новом поставком Моцартове Фигарове женидбе којом је дириговао Николаус Харнонкурт, а за сценску поставку био задужен Клаус Гут, један од најцењенијих немачких позоришних редитеља средње генерације.

Уредница: Ирина Максимовић Шашић



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара