Мајстори барока

Снимак концерта који је ансамбл Ле Тален Лирик под управом Кристофа Русеа одржао 19. јула ове године на фестивалу у француском граду Сенту у прелепом здању романичког самостана Опатије дама који је саграђен у XII веку. Том приликом славни француски ансамбл посвећен извођењу музике ранијих епоха извео је два бисера барокне музике – Бахов Четврти концерт за чембало у А дуру и Вивалдијев циклус виолинских концерата „Четири годишња доба”. Солисткиња је виолинисткиња Жилон Гобер.

Због пандемије вируса Sars-Cov-2 фестивал у Сенту је ове године направио специјалне концерте под називом „Лабораторија”. Наиме, организатори су желели да истраже нове начине на који један музички догађај може стићи до публике која због мера борбе против Ковида 19 није у могућности да присуствује концертима у физичком простору опатије. Организатори фестивала у Сенту су се, стога, одлучили за неколико модалитета дистрибуције: пре свега за одложена емитовања снимака сваке вечери у башти oпатије за посетиоце смештене на сигурној удаљености; за могућност коришћења бинауралних слушалица како би се индивидуално преслушавали снимци за време такозваних ’звучних сијести' у Сенту и околини; за специјалне преносе у болницама и домовима за старе; као и за преносе на француској телевизији, франуцуском радију France Musique и друштвенима мрежама. Сами снимци поседују аудиофилни звучни квалитет и на њима се осећа присуство специфичне акустике средњовековне oпатије. 

Циклус виолинских концерата Четири годишња доба за разлику од робуснијих италијанских извођења ових популарних дела се ослања на топли виолински звук у хармоничном односу са реверберацијама простора Опатије, чиме настаје меки и светли акустични потпис ових концерата, несвакидашње привалачан и свеж. Напоменимо и да је овај „хит барокне музике” први пут ове године изведен на фестивалу у Сенту. 

Уредница Ксенија Стевановић




Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара