Читај ми!

Уметност интерпретације

Мађарски трубач Габор Болдоцки

Овај уметник је рођен 1976. у Сегедину, а са само четрнаест година оствојио је прву награду на националном такмичењу трубача. Након завршетка студија на конзерваторијуму Франц Лист у Будимпешти, започела је његова међународна каријера, која је додатни импулс добила након победе овог уметника на престижном немачком такмичењу А-Ер-Деа у Минхену. Поред овог успеха, Болдоцки је своје врхунско интерпретативно умеће потврдио и на најзначајнијем такмичењу за трубаче - Међународном такмичењу Морис Андре на којем је оствојио Гран при града Париза, а потом и наградом Ехо Класик 2008. година у категорији „инструменталиста године".

Године 2004, добио је позив од Салцбуршког фестивала да први пут у историји ове манифестације наступи као солиста, и то у Концерту за трубу Михаела Хајдна. Од тада, овај уметник је свирао на бројим значајним светским сценама, попут бечког Музикферајна, Филхармоније у Берлину, Консертхебауа у Амстердаму, Театра Шанзелизе и многих других, наступајући са ансамблима као што су Симфонијски оркестар Баварског радија, Оркестар театра Мариински, Чешка филхармонија, Бечки симфонијски оркестар, да наведемо само најзначајније.

Габора Болдоцког често истичу као достојног наследника Мориса Андреа, због његове „нежне артикулације, изузетне агилности и колоратурног стила". Његов репертоар се креће од барокних до савремених дела, од којих је нека и премијерно извео. Његова сарадња са Гидоном Кремером и Кремератом Балтиком резултирала је првим извођењем композиције Откровење Георгса Пелециса, а премијерно је извео и Концерт за трубу Фазила Сајха, као и први концерт за овај инструмент Кшиштофа Пендерецког.

Свој први албум Габор Болдоцки је објавио 2002. године, а убрзо је потписао уговор са Сони класикалом, за који је објавио више веома успешних албума, укључујући и пре недељу дана представљени Версај на којем се налазе дела француских аутора 17. и 18. века.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара