Читај ми!

Научни скупови

Безбедност и слобода у светлу пандемијске опасности – говори Часлав Копривица

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ можете слушати снимак излагања Часлава Копривице „О промјенама, облик искуства прије и током пандемије. Назнаке преурањене анализе”. Снимак је забележен на 20. Међународној филозофској школи „Felix Romuliana”, чија је овогодишња тема била „Безбедност и слобода у светлу пандемијске опасности”, а одржана је 29. и 30. августа у организацији Народног позоришта тимочке крајине – Центра за културу „Зоран Радмиловић” Зајечар и Центра за примењену филозофију и друштвена истраживања Београд.

Своје излагање Часлав Копривица започиње констатацијом да је са наступањем модерности почео да се смањује значај даљине, да би у постмодерно време наступила њена „смрт”, што је одавно названо „смрћу даљине”. Избијањем пандемије 2019/2020. године, хоризонт света није директно сужен нити преиначен, однос према далеком и непосредно неприсутном и даље постоји, али је доведена у питање могућност његовог посећивања. Та, досад, перманентна виртуална могућност посећивања (било кога или било чега) држала је у неком облику потенцијалоног склада оно што је актуално фигурисало у човековом духовном хоризонту и оно куда смо могли поћи и што бисмо могли непосредно искусити. Тај склад ваздашњег (актуалног) духовног искуства и искуства физичког простора (добрим делом одражаваног у стању потенцијалности) био је један од најзначајнијих формалних метаискуствених параметара личног искуства у свету пре избијања пандемије, сматра аутор.

Глобално догађање вируса „корона” увело је вишеструка ограничења у погледу могућности путовања, што је довело до несклада духовнопросторног и физичкопросторног искуства, а то је пак изазвало вештачку обнову искуства даљине, које, међутим, има сасвим другачији облик у односу на предмодерно доба. Наиме, по речима Часлава Копривице, друго, неоколно, и даље је присутно у духовном хоризонту, али пошто се удаљене другости више не могу посећивати било када, према личном нахођењу, као заједничко формално обележје искуства појављује се свест суспендоване близине далеког; дакле, друго/далеко фигурише у менталном простору, али као нешто што се више не може обићи.   

Излагање је одржано 29. августа на археолошком локалитету Felix Romuliana у Зајечару.

Следећег петка, 25. септембра, можете пратити снимак излагања Станка Благојевића „Корона и помрачење” са овог научног скупа. 

Уредница циклуса Тања Мијовић.



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи