Нова дискографија – Оркестарска дела Римског-Корсакова

Вечерашњу емисију испуниће оркестарске композиције Николаја Римског-Корсакова које су у интерпретацији оркестра Филхармоније из Осла и диригента Василија Петренка објављене средином јуна за издавачку кућу Лаво класикс.

Ова година, необична по свему у свету класичне музике, за руског диригента Василија Петренка требало је да означи велику промену у каријери, јер је након седам година на челу Филхармоније из Осла, на почетку сезоне 2020/2021. требало да стане за пулт Краљевске филхармоније из Лондона.

Иако је опроштајни наступ са норвешким оркестром отказан, дискографска активност ових уметника скренула је пажњу јавности још једном на њихову веома успешну сарадњу. Након критички хваљених издања са симфонијским поемама Рихарда Штрауса, објављеним за исту дискографску кућу, Петренко је овог пута одабрао још једног врсног познаваоца оркестарског звука - Николаја Римског-Корсакова. Удружујући посвећеност чланова овог оркестра и сопствену пасију према звуцима домовине, Петренко је одабрао програм који спаја популарна оркестарска остварења као што су Шпански капричо и Шехерезада, са увертиром Руски ускршњи фестивал. У овом делу, истиче се његово искуство хорског музицирања, са пажљивим вођењем мелодијских деоница, које се смењују са прозрачним звуком оркестра.

Снимак Шпанског каприча опус 34 по речима критике „пршти од енергије у почетном ставу Алборада", а истичу се и линије дувача у другом ставу који дочаравају врелину андалузијских ноћи.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи