Светске музичке позорнице

У вечерашњој емисији репродуковаћемо снимак концерта који је Филхармонија из Осла одржала 5. марта ове године у својој матичној кући – Концертној дворани у норвешкој престоници, а који смо добили посредством међународне размене Еурорадија. Дириговао је Кент Нагано, почасни гостујући диригент овог ансамбла, чије интерпретације критичари описују као јасне, елегантне и интелигентне. Иначе, Нагано се од 2006. године налази на челу Симфонијског оркестра из Монтреала, а од 2015. је и генерални музички директор Државне опере из Хамбурга.

Као солисткиња на овом концерту представила се млада немачка виолинисткиња Вероника Еберле, која је свирала солистичку деоницу у Концерту Албана Берга, названом У спомен на једног анђела. Поред овог остварења, на програму су била и дела Рихарда Вагнера – прелудијум за оперу Парсифал, као и Прва симфонија у це молу, опус 68 Јоханеса Брамса, коју је композитор писао пуне две деценије – од 1855. до 1876. године. Иначе, овај концерт је био последњи наступ Филхармоније из Осла пре проглашења пандемије вируса корона, због које су отказане бројне манифестације у овом граду.

Виолинисткиња Вероника Еберле, рођена 1988. године, дебитантски наступ имала је у десетој години када је музицирала са Минхенским симфонијским оркестром. На даљи ток њене изузетно плодне каријере утицао је Сајмон Ретл, који ју је представио 2006. године на Салцбуршком ускршњем фестивалу. Том приликом Вероника Еберле је, уз пратњу Берлинских филхармоничара, свирала солистичку деоницу у Бетовеновом Виолинском концерту. Након овог наступа, који су критичари и пубика оценили као изузетан, а на којем се представила "као једна од најперспективнијих младих немачких уметница”, уследили су бројни концерти са оркестрима попут Краљевског Консертхебау оркестра из Амстердама, Лондонског симфонијског оркестра, Њујоршке и Минхенске филхармоније, Гевандхаус оркестра из Лајпцига и Оркестра Тонхале из Цириха. Студије виолине завршила је у Минхену, а данас музицира на Страдиваријевој виолини Ауреа из 1715. године.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи