Музика вива – Музички дани у Донауешингену 2019

Снимак концерта одржаног 20. октобра 2019. године на Музичким данима у Донауешингену, једном од најцењенијих и најдуготрајнијих фестивала посвећених савременој музици у Европи и свету. На програму су биле премијере композиција Нине Шенк, Пјер-Ивa Масеа, Беата Фурера и Јоханеса Бориса Боровског које су остварене у сарадњи са ансамблом Ентерконтампорен којим је дириговао њихов шеф диригент Матијас Пинчер.

Дело T.E.R.R.A II словеначке ауторке Нине Шенк, поседује пет ставова чији називи праве акростих самог наслова и указују на елементе древних култура – воду, ваздух, земљу, ватру и пети елеменет који варира од народа до народа, у којима ауторка види принцип равнотеже живота на земљи.

У композицији Руморариум, као и другим делима Пјер-Ивa Масеа, полазна тачка јесу снимци звукова инструмената начињени на улици – хармонике из Париза, виолине из московског метроа, саксофона из Њујорка и шакухачија из Јапана. Ови музички архетипови, банални, тривијални, али аутентични, које композитор назива „гласинама”, односно анонимним, недиференцираним музичким исказима, чине поетичку основу за настанак овог дела. 

Чућете и премијеру Концертa за кларинет и ансамбл Беата Фурера, чији је музички ток конструисан тако да прати пут од фрагментираног солистичког гласа до унисоног стапања ансабла са линијом кларинета, као и ново дело Сам немачког савременог композитора Јоханеса Бориса Боровског, насталу као поруџбина ансамбла Ентерконтампорен.

Уредница Ксенија Стевановић 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи