Бетовенова колекција Еурорадија

Имаћете прилику да уживате у архивским снимцима Осме и Друге симфоније Лудвига ван Бетовена, које смо добили посредством Евровизијске размене. Чућете извођења Националног оркестрa Би-Би-Сија из Велса под управом Ричарда Хикокса и Тјерија Фишера, остварена 2004. и 2007. године.

Осма симфонија у Еф дуру опус 93, компонована 1812. године, коју је Бетовенов називао и Мала симфонија у Еф дуру, правећи тако дистинкцију од Шесте симфоније. Премда мањих димензија у односу на претходне симфоније, ово дело је Бетовен искористио за даљу радикализацију симфонијског жанра и једно је од његових ретких дела без филозофске позадине и посвете. У Осмој симфонији постоје целине са нетипичним хармонским решењима, смелим модулацијама и укључивањем врло удаљених тоналних односа међу секцијама ставова. Но, оно што је најочигледније у овом делу је одсуство лаганог другог става, на чије место је Бетовен сместио несташни, кратки Алегрето скерцандо, ритмички и артикулационо интезиван током целог свог трајања. И наредни, трећи став, нетипичан је за Бетовенов симфонијски дискурс написан у стилу менуета али у брзом темпу.

Друга симфонија, компонована 1802. године, једно је од Бетовенових конзервативнијих дела, врло слично симфонијским остварењима Јозефа Хајдна, те се сматра завршном реализацијом Хајдновог концепта симфонијског циклуса и његових све монументалнијих димензија Овај утисак додатно појачава и цитат који је Бетовен преузео из Хајдновог ораторијума Стварање света

Емисију припрема Јелена Дамјановић




Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи