Рејха у Бечу

У другој емисији циклуса о првој фази каријере композитора, теоретичара и музичког педагога Антоњина Рејхе, слушаћете клавирске композиције овог аутора и његовог савременика, Леополда Кожелуха.

По доласку у Беч, 1801. године, Рејха је одржавао пријатељске односе са Јозефом Хајдном и Лудвигом ван Бетовеном, похађао часове композиције код Јохана Георга Албрехтсбергера и Антонија Салијерија, а имао је подршку мецена попут кнеза Лобковица и пруског принца Луја Фердинанда. Посвећен како компоновању, тако и педагошком раду, Рејха је 1802. и 1803. године написао два важна опуса за клавир која спајају ова поља рада - Уметност варирања, дидактички циклус 57 варијација који је посветио Лују Фердинанду, и збирку Тридесет и шест фуга, коју је посветио Јозефу Хајдну. Међу њима је трећа писана на Хајднову тему, тринаеста, коју Рејха осмишљава као својеврсну техничко-композициону вежбу за каденцирање на различитим ступњевима скале, а двадесета и двадесет четврта су писане у мешовитом метру. Из наредне, 1804. године, потиче и Рејхина Соната за клавир у Ес-дуру, опус 43. Сагледавајући њене пасторалне елементе, као и скерцандо финални став, ову троставачну сонату можемо јасно поставити у контекст бечке музике за клавир са почетка 19. столећа.

Тринаест година старији Рејхин савременик Леополд Кожелух, такође је био активан у Бечу, и то од 1778. све до своје смрти, 1818. године. У првим деценијама свог боравка у хабзбуршкој престоници, Кожелух је постао један од водећих композитора царских и аристократских музичких кругова. Међутим, начинио је и изненађујућ пробој ка музици грађанске класе, фокусирајући се на клавирска, камерна и вокална дела која је објављивао у високотиражним издањима. Стилске промене које је проузроковала оваква измена жанровског фокуса могу се најпре испратити у његовим клавирским сонатама, где Кожелухов опус постаје засићен експресивним изразом, лиризмом и колористичком хармонијом која најављује будуће генерације композитора грађанског салона.

Аутор Срђан Атанасовски
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се