Бетовенова колекција Еурорадија

Репродуковаћемо снимак концерта кларинетисткиње Сабине Мајер, виолончелисткиње Сол Габете и пијанисте Сон-Жина Чоа, забележен 26. јуна у Олсбергу у оквиру нетипичног издања Фестивала Солсберг. На програму су била трија Лудвига ван Бетовена.

Иначе, овогодишње издање Фестивала Солсберг отказано је због ситуације са вирусом Ковид-19, али су организатори одлучили да путем интернет платформи приреде симболично два концерта камерног типа, на којима су наступили поменути уметници. Концерт који ћемо представити у емисији био је први у низу и посвећен је прослави 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена.

Прва тачка на концерту био је Бетовенов Клавирски трио у Бе дуру опус 11 познат и под називом Гасен-хауер. Назив овог дела потиче од мелодије из трећег става, коју је Бетовен обрадио у девет варијација, а која је преузета из тада популарне комичне опере Јозефа Вајгла. Ова мелодија је била толико позната да се често могла чути и на улицама Беча, а израз „гасен-хауер" управо упућује на тај стари назив за шлагер, који је заживео међу градским становништвом, далеко изван контекста оперске сцене за коју је написан.

Следећа и последња тачка на овом концерту био је Бетовенов Трио у Ес дуру опус 38, иначе реаранжирани Септет опус 20. Наиме, Бетовен је из Септета преписао деоницу кларинета, док је за деоницу виолончела искористио материјале хорне и фагота, а у деоници клавира је сјединио гудачке инструменте.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се