Бетовенова колекција Еурорадија

Представићемо архивске снимке интерпретација клавирских концерата Лудвига ван Бетовен, које смо добили посредством евровизијске размене а у оквиру циклуса којим се прославља 250 година од рођења овог бечког класичара.

Чућете снимак Бетовеновог Концерта за клавир и оркестар број 1 у Це дуру опус 15, начињен 1969. године у студију Западнонемачког радија из Келна, када је оркестар ове куће предводио швајцарско-мађарски пијаниста и диригент Геза Анда. Овај уметник, рођен 1921. године, своју пијанистичку каријеру започео је као врсни тумач дела мађарских композитора - Франца Листа и Беле Бартока, а током година је своју интерпретаторски фокус усмерио првенствено ка остварењима класичарског и романтичарског репертоара. У историји музике остао је познат као врсни тумач дела Волфганга Амадеуса Моцарта, Лудвига ван Бетовена, Роберта Шумана и Јоханеса Брамса. Према речима музиколога Стефана Цветковића, „Андине интерпретације Бетовенових композиција сведочанство су специфичног филозофског приступа којим је Анда оживљавао ове партитуре, настојећи да пронађе равнотежу између рационалног и емоционалног, интелекта и интуиције - међашних тачака свог уметничког универзума", закључује Цветковић.

У другом делу емисије чућете Бетовенов Трећи клавирски концерт у це молу опус 37, у интерпретацији Ларса Фогта и Немачког симфонијског оркестра из Берлина под управом Ленарда Слаткина, са снимка оствареног 1996. у Концертхаусу у престоници Немачке.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић





Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи