Бетовенова колекција Еурорадија

Репродуковаћемо архивске снимке вокално-инструменталних дела Лудвига ван Бетовена, које смо добили посредством евровизијске размене а у оквиру циклуса којим се прославља 250 година од рођења овог композитора.

Чућете снимак Бетовенове кантате Величанствени тренутак, начињен 1970. године у студију тадашњег радија Западног Берлина. Ово дело Бетовен је написао 1814. године, поводом одржавања Бечког конгреса, велике конференције европских сила које су исцртале нову мапу континента после пада Наполеона. Исте те године, Бетовен је доживео успех са Седмом симфонијом, обновљено је интересовање за Фиделија, а добио је и многобројне похвале европских моћника, између осталих и од тадашње Руске царице, што је кулминирало извођењем ове кантате на концерту одржаном на отварању овог међународног скупа, 29. новембра 1814. године пред шест хиљада слушалаца. Текст кантате, који је написао Бетовенов блиски пријатељ, глувонеми доктор Алојс Вајсенбах, обраћа се управо учесницима конгреса, победницима, те се у њему појављују ликови као што су Беч, народни вођа, пророк и други. Но, управо због текста, који су тадашњи критичари окарактерисали као изузентно просечан, односно како је то истакао Менделсон „несвакидашње наиван", ово дело је убрзо пало у заборав и објављено је тек двадесет година касније.

У другом делу емисије представићемо одабране соло песме за глас и клавир из Бетовеновог опуса, које ћете слушати са снимка забележеног 2015. године у Би-Би-Сијевом студију у Мејда Вејлу, у извођењу тадашњег Би-Би-Сијевог „Уметника нове генерације", баритона Бенџамина Епла уз пратњу пијанисте Грејема Џонсона.

У својим соло песмама, Бетовен је користио различита формална решења - једноставне и репетитивне строфичне песме, речитативни стил, аријете, дела заснована на форми кантате, све до прокомпонованих вокалних циклуса. Солистичке деонице су изузетно захтевне, а карактерише их употреба отворених регистара, различитих тонских боја, као и изузетно дугачке фразе.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић





Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара