Промс 2019

Дела Модеста Мусоргског, Луја Андрисена, Џудит Вир и Јана Сибелијуса. Симфонијским оркестром Би-Би-Сија диригује Сакари Орамо. Солисткиња је Нора Фишер, сопран, која је овом приликом дебитовала на Промсу. Снимак је са концерта одржаног 8. септембра у Ројал Алберт холу у Лондону.

Програм концерта био је посвећен композицијама инспирисаним природом. У првом делу изведена су остварења Модеста Мусоргског - симфонијска поема Ноћ на голом брду, у оркестрацији Николаја Римског Корсакова, и Луја Андрисена ”–остварење под називом The Only One. У другом делу концерта Симфонијски оркестар Би-Би-Сија и маестро Сакари Орамо извели су два дела: композицију Шума британске ауторке Џудит Вир и Пету симфонију у Ес дуру, опус 82 Јана Сибелијуса, у верзији из 1919. године.    

Остварење под називом The Only One Луја Андрисена, настало је као поруџбина Би-Би-Сија, Филхармоније из Лос Анђелеса и Програма Недељни матине Холандског радија 4. Како истиче Андрисен: „Једног поподнева позвао ме је Чад Смит, директор Филхармоније из Лос Анђелеса, који је хтео да баш ја напишем композицију поводом прославе стогодишњице овог оркестра. Био сам искрен у разговору и истакао да имам извесних проблема везаних за традиционалну инструментацију симфонијског оркестра, на шта ми је Смит дао подстрек рекавши „Треба да компонујеш онако како ти хоћеш!”. У међувремену, имао сам два уметничка открића. Прво, добио сам збирку песама холандске ауторке Delphine Lecompte, а њене духовите, експерименталне и веома интелигентне песме одмах су ме фасцинирале. Потом се мој фокус усмерио ка Америци и традицији писања (популарних) песама, што се одлично уклопило у моје друго откриће, а то је Нора Фишер. Ова млада певачица последњих година привлачи светску пажњу ауторским пројектима у којима зналачки спаја класичну и популарну музику”, рекао је Андрисен. 

Андрисен је одабрао песме из прве збирке, објављене под називом Животиње у мени, у којој ауторка користи кратке форме, а њен стих је оштар и радикалан, на моменте надреалан. Овај циклус премијерно је извела Нора Фишер уз пратњу Филхармоније из Лос Анђелеса којом је дириговао Еса-Пека Салонен, 2. маја прошле године у концертној дворани Волт Дизни у Лос Анђелесу.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи