Стваралаштво Фердинанда Карулија

У току јуна можете пратити тематски циклус који емитујемо поводом 250 година од рођења италијанског композитора и гитаристе Фердинанда Карулија.

Рођен 9. фебруара 1770. године у Напуљу, Фердинандо Карули посветио се студијама гитаре од своје шеснаесте године и до измака 18. века постао је водећи италијански мајстор свог инструмента. Почетком 19. века Карули се преселио у Париз где је постао централна фигура у такозваној гитароманији, односно изненадном и снажном порасту интересовања париске публике за гитару. Судећи према записима критичара тог доба, Карули је био први који је Парижанима демонстрирао концертне могућности овог инструмента, у погледу експресивности, тембра, хармоније и виртуозитета.

У првој емисији слушаћете Карулијев Концерт за гитару у е-молу, опус 140, из 1820. године, као и избор из његовог опуса камерних дела. Троставачни Ноктурно у Це-дуру, опус 119 број 2, за виолину, флауту и гитару, као и два Дуета за виолу и гитару, опус 137, писани су у концертантном стилу, уз употребу модерних виртуозних елемената у деоници гитаре, попут лествичних пасажа, арпеђа и октава. За разлику од њих, три мала концертантна дуа из опуса 309 одликују скромнији техничко-интерпретативни захтеви, прилагођени аматерском, кућном музицирању, док је упркос епитету „концертантни" улога гитаре доминантно сведена на пратећи инструмент.

Аутор Срђан Атанасовски
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи