Музика света

Нумере са албума „Песме каубоја и кантри химне” које изводи Џон Бурас. Снимци су забележени 1987. године у Тексасу, а објавила их је француска продукцијска кућа Окора 2003. године.

Џон Бурас је рођен 1923. године у Тексасу. Од раног детињства интересовао се за музику започевши да свира мандолину. Након завршене средње школе прикључио се америчкој војсци са којом је, током Другог светског рата, био стациониран на Новој Гвинеји и у Индији. Након повратка у Тексас, на ранчу свог оца је кротио и тренирао коње, док је слободно време користио како би учио да свира гитару, усну хармонику и фидл. Средином педесетих година прошлог века, као родео каубој, успешно је учествовао на такмичењима широм Тексаса, а једно време је био и власник родео арене. Треба рећи да ове манифестације у данашњем времену чувају живим каубојску културу и идентитет. 

У програмској књижици која прати овај албум, фолклориста Ален Говенер, један од оснивача удружења Documentary Arts, основаног 1985. године са циљем да се „представе нове перспективе историјских тема и баци ново светло на разнолике културе", истиче следеће Бурасове речи: „док су други родео каубоји током путовања жељно ишчекивали вече како би изашли у град, ја бих остајао у кампу и свирао. Покушавао сам да се присетим свих песама које памтим из детињства, али и кантри химни из песмарица". Интересантно је истаћи да је, у сарадњи са Говенером, Џон Бурас 1989. године одржао солистички концерт у Паризу, у Институту светских култура, промовишући управо циљ ове организације - заштиту културне разноликости и културних идентитета.

Албум броји двадесет четири нумере и кроз њих Џон Бурас евоцира дух прошлих времена, животе каубоја, њихове туге и наде; песме говоре о борби човека са силама природе, али и са различитим расположењима људи.

Емисију је припремила Ирина Максимовић Шашић




Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи