Бетовенова колекција Еурорадија

Снимак концерта Лондонског симфонијског оркестра и хора под управом Сајмона Ретла и виолинисткиње Лизе Батиашвили, одржаног 5. фебруара ове године у дворани Барбикан у Лондону.

На програму су били Виолински концерт Албана Берга и ораторијум Христ на маслиновој гори Лудвига ван Бетовена - дела којим је заједничко то што су се оба композитора угледала на старије, барокне мајсторе - Берг на Баха, а Бетовен на Хендла.

Берг је свој Виолински концерт посветио преминулој ћерки Алме Малер, Манон Гропијус, те концерт носи назив Сећање на анђела. Ово дело настало је 1935. године, и представља последњи Бергов завршени опус. Иако је данас Виолински концерт једна од најпопуларнијих и најчешће извођених композиција овог аутора, у време када је настао, Бергова музика била је означена као манифестација 'културног бољшевизма' и није била извођена у Немачкој, као ни у Берговој родној Аустрији. Честа тонална решења насупрот атоналости која је иначе доминирала у његовим композицијама, омогућила су му да у ово дело уметне и дијатонске референце, неке из јасних извора као што је корал из Бахове кантате или мотив из корушке народне песме, или пак елементе из лендлера или бечког валцера.

У другом делу концерта изведен је ораторијум Христ на маслиновој гори Лудвига ван Бетовена, а поред Лондонског симфонијског оркестра наступио је и хор као и солисти - сопран Елза Драјзих, тенор Павол Бреслик и бас Дејвид Сор.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара