Имагинари пејзажи – Ауторски микстејп Мање Ристић

У специјалном издању емисије Имагинарни пејзажи чућете нови микстејп, виолинисткиње, композиторке, теоретичарке и перформерке Мање Ристић.

У њему је ауторка сабрала рецентне радове - како своје, тако и својих пријатеља и сарадника, и уметника чија естетика јој је блиска, попут Ђованија ди Доменика, Марка Пауновића, Марије Балубџић, Тејлора Дуприја, Робертине Шебјанич, Клејтона Томаса и других. Овај микстејп је директна, уметничка рефлексија на стање у којем се налазимо због пандијемије вируса Covid-19, о чему сведоче и речи Мање Ристић, које чине интегрални део целокупног микса: 

„Не можемо занемарити тежину марта самог по себи, тог злокобног пред-пролећа у ком на видело излазе све авети дуго уснуле природе. Март 2020. године, међутим, по много чему другачији је од било ког другог марта, икада. 
Ненавикнут на био-хемијску опасност, људски свет дрхти и стрепи, ледећи се, у ненаданој тишини попут густо тканих завоја којима обогаљена планета превија ране!
Догодило се и то: огледало се преврнуло и сада смо ми унутра. 
Дуго се већ клањам звуцима, и оним најмањим о чијем постојању нико још ништа не зна. Управо мислим на све те невидљиве структуре које хране наше тело, шупљину ума, електрични мозак. А сада у чуду седим пред њиховом Немезом - тишином, чије лице не познајем. Већ данима се уљудно поздрављамо и привикавамо једна на другу, те сам решила да јој поклоним овај микс, како бисмо се ипак, мало боље упознале. Кроз бившу Југославију, преко дела Европе, до Америке и далеке Аустралије, представљам звучне уметнице и уметнике чији рад сматрам есенцијалним у креирању нове и другачије реалности. 
Ту је и један филозоф, чије речи морамо памтити."

1. Giovanni Di Domenico & Mo(ve)ments Ensemble (Terra Che Cammina) Interludico
2. Clayton Thomas (With Strings) Part 4 & 5
3. Иво Вичић (radioCona Storyscapes SE) Undersea
4. Јована Иванац (radioCona Storyscapes SE) Wanderings
5. Марко Пауновић (radioCona Storyscapes SE) Ватра, Земља, Ваздух, Светлост, Вода - одломак
6. Мања Ристић (Revenge of the Pangolin) Non-Existed Planetary Field II - одломак
7. Jen Kutler (Tha Ways We Wait) To Ground - одломак
8. Giovani di Domenico, Мања Ристић, John Dikeman, Александар Шкорић, Уживо из Студија 6 - одломак
9. Марија Балубџић (radioCona Storyscapes SE) После
10. Робертина Шебјанич, Алеш Хиенг-Зергон, Ида Хиршенфелдер (Стекленик 2019) Sound Dispisitions / Crystal Gardens - одломак 
10-1. Славој Жижек (Телефонски интервју за РТВ Словенија, март 2020) Bomo morali zgraditi druga normalnost - одломак 
11. Taylor Deupree (Objects I've been given) March 03
12. Мања Ристић (Revenge of the Pangolin) Emergency

Мања Ристић рођена је у Београду 1979. године. Дипломирала је на ФМУ (2001), а 2004. завршила постдипломске студије на Краљевском колеџу за музику у Лондону (RCM). Као соло и камерни извођач класичне музике наступала је широм Европе и у САД, укључујући сарадње са светски познатим менторима, диригентима и извођачима, визуелним уметницима, позоришним и филмским редитељима. По завршетку постипломских студија окреће се мултимедијалном перформансу и истраживању на пољу инструменталне електро-акустике. Осим виолинистичке праксе Мања је мултимедијални уметник и интердсициплинарни истраживач са великим бројем перформанса и курираних изложби изведених у земљи и иностранству, затим, едукатор, композитор савремене музике и издат песник. У истраживању звучно-сродних пракси њен рад се пружа кроз сфере експерименталне инструменталне праксе, AV синестетички концепт, интуитивну композицију, психо-акустику, звучну инсталацију и field recording. Оснивач је Удружења мултимедијалних уметника AUROPOLIS, које је кроз њен петнаестогодишњи продуцентски, активистички и уметнички ангажман представило велики број културних догађаја, уметничких продукција и интернационалних пројеката.

Посебну пажњу обраћа теренским снимцима, као и „spoken world" делима, а њено стваралаштво бисмо могли описати као интиутивно, маштовито, окренуто питањима звучне екологије и синестезије.

Уредница Ксенија Стевановић





Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара