Трибине

Адам Туз: Потоп. Велики рат и прекрајање светског поретка

У емисији ТРИБИНЕ, у петак, 6. марта, о књизи Адама Туза „Потоп. Велики рат и прекрајање светског поретка” говориће Смиља Марјановић Душанић, Танасије Маринковић и Борис Беговић. Књигу је недавно објавила издавачка кућа „Clio“. Снимак је забележен на Правном факултету у Београду.

Адам Туз (1967) је британски историчар и професор на универзитету Колумбија. Предавао је Историју XX века на Универзитету у Кембриџу и Савремену немачку историју на Јејл универзитету. За најновије дело Crashed: How a Decade of Financial Crises Changed the World, објављено 2018, додељена му је награда Лајонел Гелбер. Најпознатији је по својој економској студији Трећег Рајха, The Wages of Distruction награђеној наградом Wolfson History.

Тузово такође значајно и оригинално дело Потоп мења начин на који посматрамо наслеђе Првог светског рата. Адам Туз, наиме, преиспитује ово време "сеизмичких поремећаја" у историји, доводећи у питање постојећи наратив о Великом рату и његовим далекосежним последицама. Од дана када су Сједињене Државе ушле у рат 1917. године, па све до ивице глобалне финансијске пропасти, аутор осликава промене у свету, настале под утицајем америчке економске и војне силе, као и начине на које су се државе суочиле са америчким преузимањем улоге водеће светске силе, укључујући и скретање у фашизам.

Адам Туз редовно објављује чланке у часописима Financial Times, London Review of Books, The Wall Street Journal, The Guardian...

Уредници Оливера Нушић и Предраг Шарчевић.



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи