Музика света

Нумере са албума „The Art Of Dagarvani Dhrupad” индијског вокалног интерпретатора Устада Саједудина Дагара. Албум је објавила француска продукцијска кућа Buda Musique 2000. године.

Устад Саједудин Дагар, познат и као Саед Бхаи, био је вокални интерпретатор традиције dhrupad, најстаријег вокалног облика класичне музике Северне Индије и представник девентаесте генерације породице Дагар, која је управо и синоним за ову уметност певања. Рођен је 1939. године у Алвару, у држави Раџастан. Критичари су га најчешће описивали као уметника јединственог, сонорног гласа, чији је стил музицирања био изразито контемплативан и смирен. Одржао је велики број радионица и предавања о традицији dhrupada у Индији, као и у Холандији, Немачкој, Француској и Белгији, а како би се традиција овог певања наставила кроз породицу Дагар, обучавао је и своја два сина – Нафесудина и Анесудинга. Преминуо је 2017. године.

Иначе, dhrupad реситал посебну важност поклања алапу - почетном сегменту. То је облик мелодијске импровизације која уводи у рагу и потом је развија. У стилу dhrupad традиције алап је без фиксираног ритма, обично без инструменталне пратње, или уз пратњу танпура, док певач у спором темпу, а као подршку гласу изводи наизглед неповезане слогове на начин мантре. Са друге стране, алап позива слушаоца у рагу, он је дефинише, одређује расположење и начин на који ће бити изведена. Други део dhrupad рага изводи се у утврђеном ритму, уз пратњу попречног бубња пахаваја, прво у спором темпу, а потом се музички ток убрзава доприносећи стварању јединствене, духовне везе између текста, музике, извођача и публике.

Емисију је припремила Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи