Светске музичке позорнице

Дела Ђоакина Росинија (увертира за оперу „Виљем Тел”) и Дмитрија Шостаковича (Први концерт за виолончело у Ес дуру, опус 107 и Петнаеста симфонија у А дуру, опус 141). Изводи Ротердамска филхармонија под управом Валерија Гергиева, почасног диригента овог ансамбла. Солиста је виолончелиста Готје Каписон. Снимак је са концерта одржаног 25. јануара ове године у великој сали дворане Консертхебау у Амстердаму.

Главна сала амстердамске дворане Консертхебау убраја се у ред најзначајнијих у свету како због своје изузетне акустике и посебне атмосфере, тако и због историјски значајних концерата. Наиме, у овог сали Густав Малер, Рихард Штраус и Игор Стравински дириговали су своје композиције, Сергеј Рахмањинов је свирао своје клавирске концерте, а у њој су музицирали, између осталих великана музичке сцене, и Ленард Бернстајн, Владимир Хоровиц и Јехуди Мењухин.

Шостакович је Први концерт за виолончело компоновао 1959. године за Мстислава Ростроповича, који га је премијерно свирао 4. октобра исте године у Великој дворани Конзерваторијума у тадашњем Лењинграду, уз пратњу филхармоније овог града којом је дириговао Јевгениј Мравински.

У Петнаестој симфонији у А дуру, опус 141 из 1971. године, Шостакович рекапитулира свој живот, користећи не само цитате из својих ранијих дела, већ и фрагменте остварења других аутора попут Глинке, Рахмањинова и Малера, али увек у измењеним верзијама. Симфонија почиње и завршава у продавници играчака, уз звуке звона, а којима композитор исписује своје „збогом". Интересантно је истаћи да је у првом ставу користио мелодију из Росинијеве опере Виљем Тел, а дело је премијерно изведено у Москви 8. јануара 1972. године када је Симфонијским оркестом Уједињених радија и телевизије дириговао композиторов син Максим Шостакович.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи