Имагинарна едиција

Сара Ричардсон: Како је икс хромозом постао „женски”?

Историчарка науке Сара Ричардсон проблематизује популарну претпоставку о повезаности икс хромозома с биолошким развојем женског полa и анализира утицај ове претпоставке на историјске и савремене генетске теорије о полним и родним разликама.

Иако и мушкарци и жене имају полни икс хромозом - мушкарци пар XY а жене пар XX - данас је широко прихваћена и популарна научна и медицинска концепција о икс хромозому као носиоцу специфичних женских особина, тј. као о супстрату женскости. У свом огледу Сара Ричардсон показује да повезивање икс хромозома и биолошког развоја женског пола представља акумулирани производ контингентних историјских процеса и догађаја, на које пак утичу уверења која су укорењена у постојећој родној идеологији. Другим речима, концептуализација структуре и функција икс хромозома често одражава и подржава традиционалне родне стереотипе. Према ауторкином мишљењу, „случај" икс хромозома представља упечатљив пример тога како саморазумљиве и непроблематизоване родне претпоставке могу да створе искривљену слику не само у оквиру биомедицинских наука, већ генерално у производњи научног знања. У закључку, она сугерише да научници морају радити на развијању алтернативних модела односа између икс хромозома и пола и неговати активну праксу родне критичности, излажући своје теорије ригорозном испитивању из најразличитијих перспектива.

Текст „Како је икс хромозом постао 'женски'?", преузет из часописа Signs (бр. 37/4, 2012, стр. 909-933), превела је с енглеског Ивана Стојиљковић.

Уредник: Предраг Шарчевић.





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво