Јохан Георг Ликл и камерна музика

У трећој емисији циклуса којим обележавамо 250 година од рођења аустријског композитора Јохана Георга Ликла слушаћете дувачке квинтете овог аутора и Антоњина Рејхе.

Међу композиторима Ликлове генерације у жанру дувачког квинтета најзначајније место заузима Антоњин Рејха. Родом из Чешке и тек годину дана млађи од Ликла, Рејха је прву фазу своје каријере такође остварио у Бечу, али је средином прве деценије 19. века, услед ратова Аустријског царства и Наполеонове Француске, изабрао Париз као свој нови дом. Дувачком квинтету се систематично посветио у зрелом стваралачком периоду, почев од 1811. године, са амбицијом да овом жанру отвори перспективу сличну оној коју је имао гудачки квартет. Рејха у својим квинтетима истражује сложена и разноврсна решења на плану фактуре и тембра, те иако његови квинтети подразумевају висок технички ниво и виртуозитет инструменталиста, они ретко наступају у оквиру солистичких пасажа.

Концертантни квинтет у Еф-дуру Јохана Георга Ликла, писан за квинтет дувачких инструмената, једно је од његових амбициознијих камерних остварења. У петоставачном циклусу издвајају се играчки ставови – менует и полка – на месту другог и четвртог става, као и медитативни Adagio који заузима централно место у циклусу. Концертантни звук Ликловог квинтета јасно га издваја од дувачких квинтета Рејхе и већине његових савременика: реч је о делу прозрачне фактуре која је ткана кроз солистичке наступе појединих дувачких инструмената, уз сразмерно ретке наступе тутија.

Аутор Срђан Атанасовски
Уредница Сања Куњадић



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се