Научни скупови

Појам наде – говоре Душан Крцуновић и Саша Радовановић

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ четвртком пратите снимке излагања са 27. Симпозијума Српскoг филозофског друштва о теми „Појам наде”, који је одржан 14. и 15. септембра у Сремским Карловцима. У десетој, последњој, емисији овог циклуса можете слушати излагања Душана Крцуновића „Одговорност наде” и Саше Радовановића „Ничеово поимање наде”.

Како у свом излагању констатује Душан Крцуновић, кривудава историјска трајекторија појма наде открива једну константу која се показује у двосмислености њеног односа према постојећој стварности. Због тога jе савремена филозофија наде била на мети критика, од којих је посебно оштра она која изражава уверење да је „принцип наде" у супротности са „принципом одговорности", јер футурски оријентисана нада, наводно, обезвређује садашњост, пасивизује човека и отупљује му осећај за дату стварност. Но, Јирген Молтман, један од носилаца савременe хришћанске филозофије наде, заступа становиште о „одговорности наде". Он сматра да тамо где је хришћанска нада која је заснована на Божијем обећању, ту је и повишена одговорност за постојећу стварност. Молтманова теза је од капиталног значаја за филозофију у ери „победоносног похода" неолиберализма који не оставља простор за алтернативу.

Саша Радовановић излаже Ничеове ставове о повезаности појма наде и живота и анализира Ничеов однос према античком схватању наде као зла. Потом, у другом делу излагања, аутор разматра Ничеову критику хришћанског становишта о нади у спасење и онострани живот, којима немачки мислилац супротставља наду у живот, налазећи у натчовеку, као стваралачкој снази и афирмацији живота, основ и објект наде. Сходно томе, следи закључак да Ниче хришћанско схватање наде одређује као порицање живота, а своје властито као афирмацију.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се