Са београдских сцена

Репродукујемо снимак дела концерта Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије, који је одржан 16. марта ове године у Коларчевој задужбини. На овом концерту из циклуса „Премијере” изведена су дела Срђана Хофмана и Антоњина Дворжака, а као солисткиња наступила је пијанисткиња Неда Хофман. Оркестром је дириговао наш главни гостујући диригент, Алесандро Круделе.

Млади италијански диригент Алесандро Круделе завршио је Конзерваторијум Ђузепе Верди у Милану, одсеке за виолину и композицију, а затим је наставио студије дириговања у Сијени. Данас гради успешну међународну каријеру диригујући водећим ансамблима широм света, а 2000. године изабран је за шефа-диригента Оркестра УниМи у Милану, ансамбла који је за само две године стекао значајну афирмацију и бројна признања. Међу престижним оркестрима којима је дириговао или ће дириговати током наредне сезоне јесу Лондонска филхармонија, Симфонијски оркестар из Бамберга, Берлински и Бохумски симфоничари, Мелбурншки симфонијски оркестар, Монте-Карло филхармонија, Израелска симфонија, оркестар Sinfonica do Porto Casa da Musica, Филармонија из Мина Жераиса, Прашки симфонијски оркестар ФОК, Симфонијски оркестар РТС, Филхармонија Жорж Енеску, Оркестар филхармоње Тосканини, као и Оркестар Padova e del Veneto.

Тренутно живи и ради у Берлину где се усавршава код Кристофа фон Дохнањија и Сајмона Ретла.

На почетку емисије чућете Концертантну музику за клавир, гудачки оркестар и електронику Срђана Хофмана. У ауторском коментару своје композиције Хофман истиче: „Концертантна музика писана крајем 1993. године, посвећена је мојој ћерки Неди. Стога се вероватно у композицији може назрети нешто од сензибилитета тадашње урбане, тинејџерске генерације, или тачније, мог покушаја приближавања сензибилитету узраста који - како год да је нов за сваког појединца и сваку генерацију - има заједничке особине које сви препознајемо у сопственом сећању".

Одмах потом чућете и Симфонију број 7 у де-молу опус 70 Антоњина Дворжака.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се