Грамофонија - Дела Сергеја Прокофјева и Камија Сен-Санса

Репродукујемо снимке у интерпретацији чланова Чешке филхармоније са плоче продукцијске куће Супрафон објављене 1971. године.

Чехословачки национални издавач плоча је у својој понуди имао веома разноврсне виниле намењене најмлађим слушаоцима - од успаванки, преко говорних издања са бајкама и причама, све до широке палете музике за децу готово свих стилова и жанрова. Овај сегмент њихове понуде се издваја креативним омотима раскошних боја, инвентивним и нетипичним кутијама за плоче, као и репертоаром уметничких остварења за децу који је најчешће у осталим великим компанијама био недовољно заступљен. За разлику од већине издавача, Супрафонове плоче за младе нису слабијег квалитета од осталих, а може се рећи и да нису повлађивали укусу своје публике, истичући првенствено едукативни карактер ових издања, насупрот забавном. Таквом се може сматрати и плоча коју вечерас емитујемо. Иако су дела на њој тематски повезана, снимци су настали у различитим околностима те се не може говорити о уједначености на нивоу квалитета, иако су оба записа на високом техничком ниову. Снимак на А страни су забележили Франтишек Бурда и Ладислав Шип, док су запис са Б стране реализовали Милослав Кулган и Здењек Заградник. Реч је тиму техничара, композитора и музиколога који је од почетка шездесетих година радио на Супрафоновим издањима са уметничком музиком и припада му значајан део заслуга за успех плоча ове компаније.

Значајно је истаћи да је комбинација дела које сте управо чули са Сен-Сансовим Карневалом животиња који следи, уз Водич кроз оркестар за младе Бенждамина Бритна, једна од најустаљенијих у грамофонској продукцији, те готово да нема издавача из прошлог века који у свом каталогу нема бар један албум са ове три композиције. Чини се да је једно од првих издања на којем су ова дела удружена, винил Ар-Си-Еја из 1953. са истим програмом као и плоча коју вечерас емитујемо, док је верзија са делима Прокофјева и Бритна први пут објављена пет година касније за компанију Колумбија. Од тада, готово сваке године је понеки издавач представљао сродан албум, чинећи ова дела једним од најобјављиванијих у историји дискографије.

Слушаћете дела Пећа и вук Сергеја Прокофјева и Карневал животиња Камија Сен-Санса.

Аутор: Милан Милојковић.
Уредница: Сања Куњадић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи