Џез

Представљамо одабране нумере са концерта трија Тиона Кроса, одржаног 9. јуна ове године на INNtöne Jazz Festivalu у Аустрији.

Тион Крос (Theon Cross) је тубиста из Лондона, у последњих неколико година један од кључних протагониста нове британске џез сцене којој се приклања тамошња млада публика. Најпознатији је по свом ангажману у постави Sons of Kemet коју предводи саксофониста Шабака Хачингс, али је такође активан и у групама Мозеса Бојда, Џона Батиста, и многих других. Од 2015. Крос започиње и бендлидерску каријеру EP издањем "Aspirations", која му доноси номинацију за најбољег инструменталисту године у избору станице Jazz FM. Ове године објављује и свој први дугосвирајући албум "Fyah", који концертно представља широм Европе.

Крос се определио за трио поставу са саксофоном и бубњевима, у којој његов инструмент има и ритмичку и солистичку улогу. По природи такве расподеле задужења, и музика трија доста полаже како на њуорлеанску и фанк традицију, тако и на модерну хип-хоп ритмику. Премда њихови аранжмани остављају доста простора за солистичку разраду тема, бенд се у највећој мери ослања на чврст грув као главну стилску одлику. Саксофонисткиња Челзи Кармајкл у том смислу подсећа на Шабаку Хачингса у сведености импровизација и цикличном наглашавању одређених тонова или кратких фраза, а свој тон додатно обогаћује и електронским процесуирањем звука.

Аутор Никола Марковић.
Уредница Ксенија Стевановић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара