Читај ми!

Антологија српске музике

Емитујемо дела Љубице Марић Три прелудијума и Бранково коло, кантату Песме простора и Византијски концерт за клавир и оркестар из 1959. године.

Љубица Марић се убраја у ред најзанимљивијих личности нашег музичког стваралаштва. Изузев пролазног интересовања за четвртстепену музику, коју је имала прилике да студира на Државном конзерваторијуму у Прагу у класи Алоиса Хабе, као и краткотрајну фазу која се ослања на музички фолклор, стилски профил Љубице Марић мало се мењао током времена. Наиме, како Властимир Перичић указује, ауторка је задржала страсно интересовање за истраживање новог звука и израза тражећи упориште у филозофији и откривању најдубљих, праисконских слојева у човеку.

Вечерашњу емисију започињемо кантатом Песме простора из 1956. године, једним од централних остварења у њеном опусу. Инспирацију за дело композиторка је пронашла у записима са стећака босанских богумила који говоре о односу према смрти: језик надгробних записа даје осећај архаичности, док их потресни израз вечитих размишљања о животу и смрти чини ванвременским и универзалним. Љубица Марић овим речима објашњава замисао кантате: „Простор у исти мах значи и простор, и време, и постојање. Смрт је иза простора, ванвременска – ништа. Али у доживљају, она се противставља животу, стога је увек животолика, чак и као најапстрактнији негатив постојања”.

Дело је премијерно изведено 8. децембра 1956. године када је Хором Радио-Београда и Београдском филхармонијом дириговао Живојин Здравковић, а већ наредхе је одликовано Октобарском наградом града Београда.

У наставку следи Византијски концерт, друго дело из циклуса Музика октоиха у којем је композиторка показала посебно интересовање према духовној клими средњовековног Балкана. У овом циклусу користила је напеве из Осмогласника, збирке српског народног црквеног појања. Византијски концерт из 1959. године, компонован је по другом, трећем и четвртом гласу Осмогласника. Дело је премијерно извео Јурица Мураи уз пратњу Београдске филхармоније под управом Оскара Данона 4. јуна 1963. године.

Након тога слушаћете Три прелудијума и Бранково коло, које је Љубица Марић компоновала 1946. и 1947. године.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи