Читај ми!

Антологија српске музике

Дела Станојла Рајичића: Шеста симфонија ин Е и Други концерт за виолину и оркестар у е молу

Станојло Рајичић је рођен 1910. године у Београду, где је завршио клавирски одсек у Музичкој школи, у класи Руже Винавер, док му је прва теоретска упутства дао Миленко Пауновић. Студије композиције наставио је у Прагу, дипломиравши 1935. године на Државном конзерваторијуму у класи Рудолфа Карела и на мајсторској школи код Јозефа Сука. По повратку у Београд 1936. године, Рајичић је радио као професор клавира у Музичкој школи Станковић, а потом и у Средњој музичкој школи при Музичкој академији. Избором за доцента Музичке академије започиње његова педагошка делатност у области композиције, а 1954. године постаје редовни професор. Године 1958. изабран је за редовног члана Српске академије наука и уметности. У периоду од 1959. до 1962. године био је директор Музиколошког института.

Поред бројних награда којима су одликована његова дела, а међу којима се посебно издвајају Други гудачки квартет; Једанаест моторичних песама; Други виолински концерт; вокални циклус На Липару, и опера Симонида - Рајичић је 1947. године добио награду за свој комплетан композиторски рад, а 1968-ме и Седмојулску награду за животно дело.

Богати опус овог аутора, једног од чланова Прашке групе, обухвата сва подручја стваралаштва од сценске музике и оркестарских композиција, преко обраде народних мелодија и вокалних остварења, до инструменталних концерата. Међутим, главно тежиште његовог рада је на инструменталном пољу, где га, како наглашава Властимир Перичић, нарочито привлачи архитектоника сонатног циклуса.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи