Имагинарна едиција

Гајатри Реди: “Мушкарци” који би хтели да буду краљеви (1/4)

У тексту „'Мушкарци' који би хтели да буду краљеви”, који је на програму од понедељка, 27. августа, до четвртка, 30. августа, антрополошкиња Гајатри Реди анализира изборне успехе хиџра које се појављују као „трећи талас” у индијском политичком пејзажу и њихов потенцијал да редефинишу не само властито место у друштву, већ и доминантне конструкте грађанства, полности и политике у Индији.

Током последње две деценије, хиџре (hijras) - евнуси-трансвестити којима се у Индији традиционално приписује улога „трећег пола" - постају значајни актери на индијској политичкој сцени. Хиџре се кандидују и побеђују не само на изборима за локалну управу, већ и на нивоу савезних држава, па чак и националном нивоу, а за те позиције кандидују их мејнстрим политичке партије. Притом, оне улазе у имагинаријум јавности управо као хиџре, наглашавајући свој идентитет родно неутралних, асексуалних фигура, а један од њихових најефектнијих изборних слогана гласио је: „За политику ти нису потребне гениталије. Треба ти памет и интегритет." Према новинским написима, хиџре се све више појављују као „нова, наступајућа снага у индијској политици".

Гајатри Реди с посебном пажњом испитује аутоматски претпостављену везу између историјске маргинализације хиџра и њихове савремене друштвене еманципације на основу учествовања у политичком жвоту и победа на изборима. Наиме, да би задобиле политички статус, хиџре експлицитно истичу своју друштвену маргинализацију на основу полности, вере и порекла. Али, према мишљењу ауторке, управо мобилизација маргиналности у оквиру постојећих нормативних институција изнова исписују њихов хегемонијски значај и умањују еманципаторски и субверзивни потенцијал хиџра, допуштајући њихово инкорпорирање у постојећи оквир политичког и моралног ауторитета. Другим речима, Гајатри Реди показује да очигледан пораст политичке видљивости и друштвеног статуса хиџра може, заправо, бити само илузија, која је сасвим у функцији њихове ре-маргинализације у оквиру новог друштвеног поретка у Индији.

Чланак је изворно објављен у часопису Social Research 2003. године (vol. 70, no. 1).

Превод с енглеског: Мирјана Стефановић
Спикерска интерпретација текста: Александар Божовић
Уредник: Предраг Шарчевић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи