Грамофонија – Шостакович: Клавирски квинтет опус 57

Репродукујемо албум са снимком извођења чланова гудачког квартета Бетовен уз суделовање композитора. Плочу је објавила продукцијска кућа Апрељевски завод 1955. године.

Шостаковичева каријера камерног музичара и данас побуђује велико интересовање дискофила с обзиром на то да је овај аутор заједно са квартетом Бетовен био веома активан у сниматељским студијима. Захваљујући великој популарности његових дела, снимци на којима наступа као пијаниста у квинтету били су објављивани широм света, а највећу пажњу привлаче управо ретка и мање позната издања ових чувених интерпретација. То је случај и са једним од првих снимака са Шостаковичевим квинтетом у СССР-у објављеног на 33 обртаја који ћемо вечерас емитовати, а који је реализован у два наврата почетком и крајем марта 1955. године. Значајно је истаћи да је реч о снимку са траке начињеном у студију, што није био случај са ранијим издањима из 1947. и 1940. године забележеним на концертним наступима. Иначе, композиција је добила Стаљинову награду годину дана након премијере, те је веома често била на концертним репертоарима. Међутим, све до седамдесетих година није било пуно других тумачења, и снимци које је начинио аутор са члановима Бетовен квартета су објављивани више десетина пута, како самостално, тако и у оквиру компилација Шостаковичевих камерних остварења.

Гудачки квартет Бетовен је имао запажену каријеру и без помоћи чувеног композитора. Наиме, овај састав је основан још 1923. од стране тадашњих дипломаца Московског конзерваторијума чије су име носили до 1931. године, када ансамбл мења назив у Квартет Бетовен. Са Шостаковичем отпочињу сарадњу 1938. године као већ афирмисан састав у домовини, али ће им ова сарадња донети светску славу, будући да су премијерно извели тринаест од укупно петнаест квартета совјетског класика, поред других дела која су им посвећена. Њихова дискографија броји преко две стотине различитих снимака насталих током готово пола века каријере, а они се и даље објављују на аналогним и дигиталним носачима, са чини се све већим интересовањем за ове значајне документе дискографске историје.

Аутор емисије Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се