Грамофонија – Ј. С. Бах: Виолинске сонате

Репродукујемо први од два албума са снимцима које је објавила продукцијска кућа Супрафон 1964. године. Продуцент албума је Милослав Куба, док је сниматељ био Милослав Кулган.

Почетком шездесетих година, Зузана Ружичкова је скренула пажњу европске јавности изузетно успешним албумима са Баховим Голдберг варијацијама и Концертима за чембало, који су, поред Чехословачке, били објављени у Великој Британији и Сједињеним Америчким Државама, путем компаније Ерато. У даљем приближавању свом циљу – снимању свих Бахових дела за чембало – Ружичкова је са тада младим солистом Чешке филхармоније, виолинистом Јозефом Суком, оформила дуо кроз чију активност ће реализовати снимке Бахових соната за овај састав. Снимање је обављено у студију „Домовина” од 17. до 21. јуна 1963. године у стерео технологији. Овај студио је био један од најчувенијих у то време управо по камерним остварењима која су у њему релизована. Куба и Кулган, који су тада били на почецима својих касније веома успешних каријера, модернизовали су уобичајени звук чембала, истичући просторност његовог звука наглашавањем присуства овог инструмента у звучној панорами. Тиме је продукција снимка приближена атмосфери џез или поп албума тог доба. Овај потез је, чини се, знатно допринео популарности плоча Ружичкове у Чехословачкој и иностранству, која се почетком седамдесетих година могла поредити са извођачима популарне музике.

Занимљивост у вези са овим периодом јесте и то што је Сук почетком шездесетих година почео да свира на Страдиваријевој виолини из 1710. године под именом Војвода од Кампоселичеа, коју је Чехословачкој након смрти оставио Ваша Пржигода.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи