Имагинарни пејзажи

Представљамо пројекат „Истид” норвешког експерименталног музичара Херлифа Лангаса који је познатији по свом псеудониму Нортхаунт. Трећи део овог пројекта објавила је италијанска кућа посвећена амбијенталној музици Glacial Movements у фебруару ове године. Први и други део трилогије „Истид” издала је 2015. године канадска кућа Cyclic Law.

Херлиф Лангас ствара своје дарк амбијент композиције од 1996. године, комбинујући дрон, теренске звуке природе и електронске саундскејпове. Он је пре свега инспирисан природом Норвешке и местом човека као дела природног окружења.

Пројекат Истид је осмишљен као акустичка рефлексија на модерни људски живот и оно што он носи - конфузију, стрес и буку. У том погледу, Лангас је истраживао историју планете земље, са посебним фокусом на Ледено доба и снагу леда да моделује изглед земље каквом је данас познајемо. Сама реч Истид на норвешком означава Ледено доба, а уметник је покушао да имагинира свет састављен од природних звука, односно 'тишине' пре доласка људи и њихове буке.

Како је Херлиф Лангас истовремено и фотограф, на албуму који ћете чути могуће је осетити нешто од његовог виђења природе око нас - као игре светла и таме, одбљесака лепоте унутар за човека још увек тајанственог и суровог простора који га окружује. У том смислу Лангас не покушава да искаже утопијско стапањe човека и природе, већ задржава дозу скепсе према прожимању, питајући се да ли је хармонија којој тежимо ипак производ људске маште и потребе?

Уредница Ксенија Стевановић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи